Healthy Food

Το δικο μου ..Αυτοζυμο ψωμι…ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ…!!!

ΥΛΙΚΑ



3 φλ. αλεύρι για ψωμί ή και γοχ.

1 κ.γλ. αλάτι 

1/4 κ.γλ. ξερή μαγιά 

1 1/2-2 φλ. νερό 

Αλεύρι αρκετό για το αλεύρωμα .

Γάστρα (οχι μεγάλη) απο μαντέμι-πήλινη-πυρέξ-ατσάλι, με  καπάκι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Είναι ενα ψωμί που ΔΕΝ ΖΗΜΩΝΕΤΕ αλλά ειναι προζυμένιο.


Σας παραθέτω το βίντεο που βρήκα και πραγματικά αξίζει να το κάνετε.

http://www.nytimes.com/video/dining/1194817104184/no-knead-bread.html


Απο το βράδυ ανακατεύετε ολα τα υλικά μαζί σε ενα σκεύος -δεν χρειάζεται ζύμωμα μόνο ενα απλό ανακάτεμα.

Σκεπάζουμε το σκεύος με το ζυμάρι μας και το αφήνουμε 12-18 ώρες ανάλογα με το ποσο ζεστός ειναι ο καιρός.

Εμένα μου έγινε σε 12 ωρες.

Το ζυμάρι έτσι διπλασιάζεται σε όγκο και γινετε “προζημένιο”.

Μόλις γίνει και με απαλές κινήσεις το ρίχνουμε σε αλευρωμενο πάγκο και από πάνω ξαναρίχνομαι και αλεύρι περίπου 1 κούπα ακόμη .

Δεν ζυμώνουμε αναμιγνύουμε απλώς και “διπλώνουμε το ζυμάρι (δειτε το βίντεο).

Το αφήνουμε πάλι για 15 λεπτά.

Μετά τα 15΄ παίρνουμε μια πετσέτα την αλευρώνουμε καλά κει εκει με προσεκτικές κινήσεις τοποθετουμε το ζυμάρι.

Αλευρώνουμε ξανα καλα τη επιφάνεια και σκεπάζουμε με πετσετα για 1 -1/2 ωρα να φουσκώσει παλι καλα.

Το τελευταίο μισάωρο βάζουμε το φούρνο στους 245-260 βαθμούς Κελσίου,αναλογα με το φούρνο, να κάψει μαζι με τη γάστρα που θα χρησιμοποιήσουμε (μαντέμι-πήλινο ή πυρέξ με καπάκι ή και ατσάλι γάστρα).

Μετα τη μιση ωρα βγάζουμε προσεκτικά γιατι καίει,τη γαστρα απο το φούρνο και ριχνουμε εκει το ζυμαρι μας ,παντα με απαλές κινήσεις για να μη ξεφουσκώσει.

Ψήνουμε ετσι για 1/2 ωρα ,μετά ξεσπεπαζουμε τη γάστρα και χαμηλώνουμε το φούρνο μας στους 220-230 βαθμούς κελσίου,ψήνουμε για αλλα 30΄.


Ειναι ΘΕΙΚΟ….!!!



Happy cooking!!!


love u …marina!!!

Share:

Leave a reply