Marina Serafimidou

VEGAN ΚΕΙΚ ΜΠΑΝΑΝΑΣ…ΣΟΥΠΕΡ!!!

Ένα καταπληκτικό “ψωμένιο “κέικ υγιεινό,πολύ νόστιμο και χωρίς προσθήκης ζωικών πρώτων υλών.
Θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας και θα κάνετε κάτι καλό με αυτές τις “μαυρισμένες” μπανάνες που έχετε.
Υγρά υλικά
1 1/3 φλιτζάνι (320 γραμ.) Πολτοποιημένες πολύ ώριμες μπανάνες  (περίπου 4 μεσαίες ή 3 μεγάλες)
2 κουταλιές της σούπας (15 γραμμάρια) αλεσμένου λιναρόσπορου
1/3 φλιτζανιού (60 mL) φυτικό γάλα (μου αρέσει το γάλα αμυγδάλου ή καρύδας)
1/3 φλιτζανιού (60 mL) φυτικό λάδι ελαφρύ ή λάδι καρύδας
2 κουταλιές της σούπας (30 mL)  σιρόπι σφένδαμου ή μία κουταλιά μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού (10 mL) εκχύλισμα βανίλιας
Ξηρά υλικά
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη καρύδας συν μία κουταλιά
1/2 φλιτζάνι (50 g)  βρώμη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρικής
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 1/2 φλιτζάνια  αλεύρι βιολογικό ή ότι προτιμάτε να τρώτε
Φέτες μπανάνας, ψιλοκομμένα καρύδια ή λίγες σταφίδες που τις έχετε λίγο μουλιάσει πρίν σε ζεστό νεράκι και / ή τσιπς σοκολάτας, για επικάλυψη (προαιρετικά)
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λαδώστε ελαφρά μια παραλληλόγραμη φόρμα ή στρώστε σε αυτή χαρτί ψησίματος.
Σε ένα μεγάλο μπολ, λιώστε τις μπανάνες με ένα πιρούνι καλά.
Ανακατέψτε  τα δύο μίγματα μαζί.
Βάλτε τη ζύμη στο ταψί και απλώνετε ομοιόμορφα. Προσθέστε ότι θέλετε απο πάνω και πιέστε τα απαλά στη ζύμη για να τα κολλήσετε.
Ψήστε το ψωμί – κέικ για 45 έως 55 λεπτά (ψήνω για 47 έως 48 λεπτά, αλλά ο χρόνος σας μπορεί να ποικίλλει), μέχρι να χρυσίσει.
Τοποθετήστε το ταψί σε μια σχάρα όταν το βγάλετε απο το φούρνο για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια, σύρετε ένα μαχαίρι γύρω από το ψωμί- κέικ για να το χαλαρώσετε και να το αφαιρέσετε απαλά από την φόρμα τοποθετώντας το απευθείας πάνω στη σχάρα  μέχρι να κρυώσει πλήρως.
Κόψτε σε φέτες μόλις κρυώσει. . Το ψωμί θα κρατηθεί στο ψυγείο καλά τυλιγμένο για 3 έως 4 ημέρες, ή μπορεί να καταψυχθεί για 4 έως 6 εβδομάδες.
LOVE U…MARINA!!!